Скъпо ли е семейното консултиране и доколко може да помогне?

В България семейното консултиране все още е слабо познато, за разлика от развитите страни, в които услугите на семейния консултант се ползват подобно на услугите на семейния лекар.

Къде сред приоритетите на българина се намира грижата за психологическия и емоционален комфорт – личен и на цялото семейство? Готов ли е да плаща на специалист или предпочита да се справя сам и какъв е резултатът от това?

Психологическите услуги са силно подценени у нас не само в сравнение с другите страни, но и спрямо стандарта на живот в България. Причините за това от една страна са в голямото предлагане, макар че сред многото психолози, твърде малко са специалистите по семейно консултиране. Другата, по-дълбока причина обаче, е свързана с културата у нас и възприетия начин за справяне с подобен род проблеми. Трудностите, които изпитваме в семейството, пораждат най-емоционалните ни състояния. Наша културна особеност е да освобождаваме натрупаните емоции чрез споделяне с близки и приятели. Съпричастността, която намираме у тях, облекчава временно тези страдания, но не ни помага да решим проблемите си.

Опитът ми показва, че хората у нас проявяват завидно търпение и способност да понасят страдания, когато се касае за семейните отношения. Цената, която плащат както възрастните, така и децата обаче, е висока. Какви са причините? Освен гореспоменатата, част от хората имат притеснения да споделят с напълно непознати, макар и специалисти, подробности за своя живот. Други не вярват, че някой, който дори не ги познава, може да им помогне да намерят лично и семейно щастие. Трети имат самочувствие, че сами най-добре могат да се справят с личния си живот. Това са част от пречките пред хората да не се съветват със специалист, или го правят, когато страданието стане твърде непоносимо, а опитите да се справят сами са се оказали за дълго безрезултатни. Често това става, когато съпрузите вече мислят за раздяла, или даже са предприели тази стъпка, когато има изневяра, физическо или емоционално насилие, когато е настъпило значително отчуждение, сексуалната връзка е прекъсната от месеци, а понякога и от години.

 

Кога семейното консултиране може да ви помогне и какво е необходимо?

Семейното консултиране може не само да спаси брака ви, но и да направи връзката ви още по-добра, когато има:

 Желание у партньорите за промяна. То е свързано и с готовност да вникнеш в света на другия, да се опиташ да го разбереш.

  1. Наличие на чувства, които могат да бъдат както позитивни, така и негативни.
  2. Интерес и грижа към партньора и ангажираност към съвместния живот.

Ако трябва да сравним цената на семейното консултиране дори само с материалните разходи, които съпътстват един развод, те са в пъти по-малки. А какво струват психическите травми от един развод, които засягат и деца, и родители, че и близките около тях? И колко хора заради тях се обричат след развод на самота или на краткотрайни, неудовлетворяващи връзки? Струва ли си?

В страните, в които семейното консултиране съществува от много години, статистиката показва, че то помага на 75 % от семействата, потърсили помощ, да бъдат не просто спасени, а да започнат един още по-добър живот. Това може да е вашето семейство!

Публикувай отзив

За Мая Манева

Мая Манева е семеен консултант и терапевт. Магистър е по семейно консултиране, завършила в Нов Български Университет по програма, която се осъществява от водещи специалисти съвместно с Института по Фамилна Терапия в Лондон и Университета в Льовен, Белгия. Има практика в град София.

Автор е на две книги, насочени към хората, търсещи себепознание и себеусъвършенстване в личен и семеен аспект.