Изневярата преди и сега

Желанието ми да пиша отново по тази тема е, за да споделя наблюдаваните в последните години в работата си с двойки нови или по-рядко срещани до този момент нагласи в мъжете и жените по отношение на изневярата.

Допреди няколко години беше наложен възгледът, че мъжете изневеряват заради секс, без да влагат чувства, поради което изневярата на мъжа се приемаше като не толкова застрашаващо брака деяние. И моите наблюдения са, че поколението мъже, които сега са на възраст над 50 са израснали с нагласа, че мъжът може да „забегне“, но ако владее чувствата си и най-вече ако не позволи да развие чувства, то тогава всичко е наред и дори това „не се брои“ за изневяра. Мъже от това поколение често са споделяли, че ако не усещат да се „надигат“ чувства в тях, те прекратяват връзката, за да не застрашат брака си. Малка част от тези изневеряващи мъже си позволяват да се подхлъзнат по чувствата си, да разтрогнат брака си и да създадат ново семейство.

От друга страна, за женската изневяра е прието да се мисли като силно застрашаваща брака, тъй като жените винаги развиват чувства към мъжа, с когото имат сексуални отношения. Женската изневяра винаги е била заклеймявана повече и не само заради чувствата, но и от морална гледна точка – ако жената изневерява, това я прави „лека“, неморална и обратно – ако мъжът „кръшка“ – той е „мачо“, става дори по-привлекателен.

Как се измени това с годините след всички промени, които настъпиха в социално-икономически план и в отношенията между мъжа и жената?

В последните години съм работила с мъже и жени, една част от които са потърпевши от изневярата на партньор, а други са в позицията на изневеряващ. В почти всички случаи, в които изневеряващият търси помощ, той е мъж. Когато помощ търси нараненият партньор или и двамата партньори, почти поравно са изневерилите жени и мъже.

Защо мъжете, които изневеряват, търсят помощ?

Това, което наблюдавам при съвременните мъже, когато имат извънбрачна връзка е, че те се влюбват – така, както преди се влюбваха жените, и много трудно се справят с бушуващите в тях емоции, поради което се обръщат към специалист – нещо, което до преди няколко години не се случваше.

Изневеряващите жени днес също се влюбват, но в същото време са по-склонни отпреди да преразглеждат отношенията с мъжа, от когото са се разочаровали, да търсят промяната в себе си и да дадат шанс и на партньора за такава.

Т.е. понастоящем далеч не винаги женската изневяра води до разтрогване на брака и невинаги мъжката изневяра е безопасна за брака.

На какво се дължи тази промяна?

От една страна, жените са променени – не малка част от тях са независими, развиващи се, реализирани, с добро самочувствие и самооценка. Малко жени търсят връзка „за една нощ“. Не е лесно за един мъж да привлече вниманието на една успяла, интелигентна и красива жена. Не стигат „плоските“ фрази, клишетата.

От друга страна, съвременните мъже също се променят – те развиват повече чувствителност към себе си и към отношенията, търсят жена, с която да има какво да си кажат, която да им е интересна. Когато един мъж, бива привлечен по този начин от жена, не е чудно, че се събуждат чувства, защото интересът не е на повърхностно физическо ниво, а личностен и емоционален.

Освен всичко това, допреди 2-3 десетилетия разтрогнатите бракове са били в пъти по-малко от сега. Не вярвам изневерите да са били много по-малко, но когато и двамата са семейни, по-рядко се е случвало единият да упражнява натиск върху другия за прекратяване на брака му. Сега необвързаните и разведените са много и често изневерите са между един обвързан и един свободен. Когато семеен мъж изневерява с необвързана жена, рискът мъжът да разтрогне своя брак е голям. Още повече, че мъжът изпитва една отговорност и към двете жени, която дълго време го обърква и води до големи емоционални дерзания. Всичко това се отразява на семейството му, на работата му, а може да го доведе и до депресия. Ако обвързана жена изневерява с необвързан мъж, тя също изпитва сериозен вътрешен конфликт, но все по-често е готова да се справи с увлечението си и да работи за запазване на брака.

Как да се справим?

Поради сериозната криза, в която изпадат партньорите в ситуация на изневяра, все повече хора търсят помощ от специалист. Това дава възможност да се говори за преживяванията и на двамата партньори, да се справят със силните емоции, да се научат да се изслушват и разбират и да преодолеят задръжките си да говорят по всички важни и за двамата въпроси. Ако изневярата стане повод мъжът и жената да изградят по-добра комуникация и разбиране, тя, вместо крах, би се превърнала в едно ново начало за двойката.

Повече по въпроси, свързани с изневярата, може да прочете в книгата „За брака, развода и любовта“.

Публикувай отзив

За Мая Манева

Мая Манева е семеен консултант и терапевт. Магистър е по семейно консултиране, завършила в Нов Български Университет по програма, която се осъществява от водещи специалисти съвместно с Института по Фамилна Терапия в Лондон и Университета в Льовен, Белгия. Има практика в град София.

Автор е на две книги, насочени към хората, търсещи себепознание и себеусъвършенстване в личен и семеен аспект.